Warsztaty ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA zakończone

Warsztaty ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA zakończone

Zakończył się cykl wykładów i warsztatów poświęconych zasadom zdrowego żywienia. Uczestnicy zajęć zapoznali się z zaleceniami dla osób stosujących różne diety. Poznali fakty i mity dotyczące zdrowego odżywiania i leczenia dietą. W części warsztatowej słuchacze układali piramidy żywienia z dopasowaniem zalecenia przy różnych chorobach.

Drugi wykład poświęcony był zdrowym zakupom, czyli na co zwracać uwagę przy zakupie różnych produktów spożywczych i jak czytać etykiety produktów.

Trzeci wykład poświęcony był interakcji leków z pożywieniem, ziołolecznictwie i suplementom.

Jak zioła, suplementy i leki oddziaływają na siebie można dowiedzieć się pobierając plik interakcje ziół z lekami.

Cykl zakończył się warsztatami, podczas których słuchacze UTW przygotowali kilka „odchudzonych potraw świątecznych”. Oraz dowiedzieli się jak utrzymać dietę podczas świąt, na co zwracać uwagę przy przygotowywaniu świątecznych potraw, jak odchudzić tradycyjne potrawy bez uszczerbku na smaku.

zobacz galerię zdjęć

Przepisy na przygotowane podczas warsztatów potrawy można pobrać tutaj:

babka wielkanocna,

jajka faszerowane,

roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado,

wege smalczyk z fasoli,

sałatka warzywna odchudzona.

 

Projekt AKTYWNY SENIOR finansowany jest ze środków Gminy Woźniki